Sezónnost kávy

Unikátní koncept vytvořen v Inodnésii společností Quintino´s

Díky sezónní kávě si vychutnáte ty nejkvalitnější jednodruhové indonéské kávy. Tento koncept je založený na pražení pouze čerstvých zelených zrnek, které sklízíme z kávových plantáží na vrcholu jejich zrání. Kávu balíme čerstvou, bezprostředně po jejím upražení. 

Sezónní káva - to jsou čerstvě upražená a speciálně zabalená kávová zrnka 

Proč je kávová sezóna důležitá při výběru kávy?
V případě speciálních jednodruhových káv je velmi důležité vědět, kdy nastává sezóna dané kávy.
Jednodruhová káva je káva z velmi specifické geografické oblasti či konkrétní plantáže. Vaše potěšení z jednodruhové kávy je ovlivněno tím, jakou unikátní chuť a charakter tato káva získává právě na vrcholku období sklizně. 

Sezónní káva a čerstvost
V případě jednodruhových káv je velmi důležitá čerstvost zelených kávových zrnek v okamžiku jejich pražení. Zelená (tedy neupražená) kávová zrnka bývají některými dodavateli skladována po několik let. Nicméně jemné aromatické chutě a jemné tóny postupem času vymizí zároveň s tím, jak káva stárne. A jsou to právě tyto jemné tóny, na nichž se zakládá ten správný prožitek z jednodruhové kávy. Je velmi důležité, aby jednodruhová káva byla čerstvě upražená - proto pražíme kávu co nejdříve po její sklizni. 
Naše směsi, jako například Sumatran mellow (světle pražená) nebo Archipelago espresso (tmavě pražená) jsou zárukou kávy s konzistentní chutí a charakterem. Tím, jak se střídají období sklizně, individuálně pražíme a vytváříme směsi z celé řady kávových zrn. A abychom dosáhli požadovaného výsledku, čas od času přistoupíme i k drobným úpravám složení směsí. Ve skutečnosti i mírně uleželá zelená kávová zrna mohou velmi dobře fungovat jako součást směsí. Je to stejné, jako když se setkáte se starými přáteli...Směsi jsou o tom, že si u kávy pokaždé vychutnáte ten samý prožitek.

Co dělá indonéskou kávu zvláštní? 
Jedním ze zvláštních rysů indonéského souostroví je jeho délka a rozmanitost, která jej činí naprosto jedinečným. Od západu na východ je Indonésie rozlehlejší než Spojené státy americké. Od samého konce Sumatry přes Jávu, od Sulawesi až po Papuu, období sklizně od sebe může dělit období až 6 měsíců. Stejně tak se odlišují různé chutě a charakter kávy z rozličných plantáží a oblastí. Tím se vytváří ideální stav, kdy je možné získávat rozličné druhy káv po celý rok. 

Obchod s kávou - v čem je náš koncept odlišný?
Většina druhů káv je standardně obchodována v podobě zelených kávových zrnek, vykupována místními obchodníky od malých zemědělců, prodávána větším společnostem, které následně prodávají velké objemy nadnárodním dodavatelům. Poté je v obrovských objemech zelená káva vyvážena přes velká obchodní střediska v Evropě a USA. Následně je káva dodávána obdobným řetězcem od velkých až k malým obchodníkům v zemích určení a prodávána do místních pražíren. Celý tento koloběh pak vede k tomu, že může být zelená káva v době pražení již více než rok stará.

Naproti tomu Quintino´s nakupuje přímo od indonéských farmářských družstev nebo zpracovatelů a může tak zaručit její čerstvost. Jednodruhové kávy, které vám přinášíme, jsou jen té nejvyšší kvality a pochází přímo z regionu či z konkrétních farem uvedených na obalech. V průběhu mnoha let, kdy jsme se zaměřovali na získávání a pražení kávy z celého indonéského souostroví jsme se naučili, jak pražit každou z jednodruhových káv individuálně tak, aby co nejvíce vynikl její charakter a chuť.